0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tillykke til christianitterne: De kunne ikke slå jer ihjel

Pas godt på det nye Christiania, der er blevet en del af os selv.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres.

 JONATHAN BJERG MØLLER (arkiv)
Foto: JONATHAN BJERG MØLLER (arkiv)

Tillykke. Staten slipper ud af en tabersag, og christianitterne får frihed til nu selv at tage ansvar for de problemer, der præger hverdagen, skriver dagens lederskribent.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det er ren buddhisme: Kulturkampen om fristadens fremtid er gået op i en højere enhed af fred, harmoni og frigørelse. Christiania kunne ikke slås ihjel.

De har slået med knipler, truet med våben og prøvet at stoppe deres egne børns råben. Politiet er kommet med hjelme og hule paragraffer – som det hedder i Christianias gamle slagsang fra 1976.

Efter 40 års forgæves kamp har det borgerlige Danmark endelig hejst det hvide flag: Christianitternes tilslutning til aftalen om at oprette en fond, der køber statens ejendomme på det gamle kaserneområde på Christianshavn, er et lykkeligt gennembrud for hele det spraglede Danmark, der ikke er bange for hverken antiautoritære attituder eller kaotiske græsrødder.

Konfrontationen er afløst af samarbejde. Christianias nyvundne autonomi er et opløftende tegn på, at selv den borgerlige regering har måttet sande, at det i længden ikke giver mening at kæmpe mod vindmøller – og det danske frisind, som Christiania er et globalt symbol på.

Langt om længe har Christiania fået mulighed for at blive en uafhængig fristad af mere end navn; et fristed, der – som det hedder i aftalen – opretholdes »som et alternativt bolig- og erhvervsområde med et bredt kulturelt og socialt liv«.

ltm

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Prøv 7 dage for kun 1 kr.

Få adgang til vores digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere

Annonce

Mere fra os

Annonce

Forsiden

Annonce