”Kall fusion” utreds som ersättning för kärnkraften

Uppdaterad
Publicerad

Idén om en ny typ av ”ren atomkraft” har åter blossat upp. Den ska varken ge något radioaktivt avfall eller farliga mängder strålning. Nu utvärderar statliga eljätten Vattenfall tekniken.

Det handlar om en gammal dröm som åter väckts till liv, om en billig och ofarlig typ av atomenergi.

Den kallas för ”kall fusion”, även om termen fusion är tvivelaktig, eftersom ingen lyckats förklara vad det är för kärnreaktioner som det eventuellt är frågan om. Fusion handlar om att slå samman atomkärnor, i stället för att som i dagens kärnkraftverk krossa sönder atomkärnor.

Den nya tekniken påstås kunna producera värme – och elektricitet – genom en lindrig uppvärmning av vanligt förekommande metaller, i kombination med vätgas.

Har dömts ut som forskningsfusk

Idén har dock dömts ut som omöjlig flera gånger i historien. År 1989 hölls en presskonferens i USA där två elektrokemister påstod sig ha hittat lösningen för att få till energikällan. Men deras upptäckt avfärdades senare som ett misstag eller rentav ett forskningsfusk.

Men det är nya försök i Italien som satt igång den nya vågen av diskussioner och experiment runtom i världen. Uppfinnaren Andrea Rossi arrangerade tidigare i höstas i konferens i Schweiz där en kommersiell säljstart planerades för en reaktor som använder den nya atomenergin.

Ersätta kärnkraften

På plats på konferensen var bland annat Anders Åberg från svenska eljätten Vattenfall.

– Ja, vi måste ju ersätta kärnkraften så småningom och det är vår skyldighet som energiföretag att kontrollera alternativ.

På frågan om den här nya kall-fusionen kommer att sitta i svenska kärnkraftverk, som Ringhals och Forsmark om ett 30-tal år svarar Anders Åberg:

– Ja, det är inte osannolikt. Det här kommer kanske att revolutionera världens energiproduktion.

Inväntar oberoende tester

Han tillägger dock att frågan än så länge bara är under utvärdering och Vattenfall inväntar fortfarande oberoende tester av den italienska anläggningen. Oberoende tester är dock något som den italienske uppfinnaren bakom tekniken varit skeptisk till, med hänvisning till företagshemligheter. Uppsala universitet har under det senaste året haft en stående inbjudan till uppfinnaren Andrea Rossi att låta universitets forskare låna en försöksreaktor för att göra ett sådant test.

SVT har i stället besökt den fabrik utanför Bologna där de första testexemplaren av den påstådda kall-fusionsreaktorn nu tillverkas.

– Den här anläggningen är färdig för leverans och ska snart installeras på en europeisk industrianläggning, säger Andrea Rossi när han för SVT visar upp den containerkloss som ska fungera som en reaktor.

Andrea Rossi vägrar dock att berätta exakt hur tekniken går till, förutom att nickelpulver, vätgas och upphettning är det grundläggande för processen. Resten är, säger han, en affärshemlighet till dess att han fått sina patentansökningar godkända.

”Bryter mot naturlagarna”

Bland de fysiker som SVT talat med dominerar åsikten att den här tekniken inte är möjlig, eftersom den skulle bryta mot naturlagarna.

Själva idén om ”kall fusion” brukar därför oftare generera sneda leenden snarare än intresse från forskarvärlen, inte minst efter fiaskot med 1989 års offentliggörande av ”kall fusion”.

– Atomkärnor är alltid positivt laddade och de vill därför normalt inte komma så nära varandra att en kärnreaktion kan ske, säger Joakim Cederkäll vid Lunds universitet till SVT.

– Man har ju svårt som vetenskapsman att säga att någonting är omöjligt men det finns i alla fall inget som tyder på att det finns den här typen av fusionsreaktioner, säger Göran Ericsson, kärnfysiker på Uppsala universitet.

Men det finns också svenska fysiker som besökt den italienska fusionsuppfinnaren Andrea Rossi, och som hävdar att hans maskin fungerar.

– När vi var där och mätte så kunde vi räkna på det hela och se att reaktorn gav tio gånger mer energi än den el som matades in, säger Hanno Essén, fysiker på KTH, som besökt Italien för att undersöka experimentreaktorn.

I kvällens Vetenskapens värld, SVT2 klockan 20.00, visas ett reportage från den italienska fabriken där de första försöksreaktorerna tillverkas.

Klockan 21 ikväll ordnas också en chatt på svt.se/vetenskap där du kan ställa frågor till svenska fysiker om fusionsenergi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.