Email Image

Covid en Kerk

Geen reserveringen meer, wees onbevangen welkom!

Na een lange, lange tijd kunnen de kerken eindelijk weer volledig open. Reserveringen zijn niet meer nodig, mondkapjes zijn niet meer verplicht, we mogen weer meezingen en elkaar ontmoeten na afloop.

Ik moet bekennen dat ik best bezorgd was over de gevolgen van twee jaar beperkt en zelfs besloten vieren. Hoeveel parochianen zijn we zo uit het oog verloren? Het was daarom goed om te zien dat de beide kerken zich meteen prima vulden, veel vertrouwde gezichten keerden direct terug. Het voelde bijna als vanouds!

Wel mis ik nog veel gekende gezinnen en kinderen. Daarom nodig ik jullie in bijzonder uit om weer te komen vieren. In beide kerken wordt nog altijd wekelijks een Kindernevendienst aangeboden, zodat jullie er vanuit kunnen gaan dat er aandacht is voor de kinderen. De komende tijd gaan we bekijken of we dit in beide kerken kunnen blijven aanbieden.

Daarnaast zal rond de zomer (voor of na de vakantie) met regelmaat een middagviering op zondag georganiseerd worden met bijzondere aandacht voor gezinnen en de internationale gemeenschap in onze parochie. Hierover meer in een volgende nieuwsmail!

Voor nu nodig ik jullie uit voor de gezinsvieringen in de Veertigdagentijd en met Pasen, en voor het Vastenproject voor de kinderen. Is dit niet een mooie invulling van vasten en bezinning op weg naar Pasen?

- Yuri Saris, Pastoraal Werker

Email Image
Email Image

Vastenproject Kindernevendienst

Vieringen en activiteiten voor gezinnen en kinderen

Op zondag 6 maart start het Vastenproject voor kinderen met een familieviering in de Mariakerk om 9:30 uur. De volgende zondagen zal voor de hele parochie in de Willibrordkerk om 11:00 uur een Kindernevendienst zijn met als thema ‘Kijk eens in de spiegel’. In elk verhaal laat Jezus zien hoe je een goede en lieve mens kunt worden. Het Vastenproject wordt afgesloten op 1e Paasdag om 9:30 uur met een familieviering in de Mariakerk.

Hier is een kort overzicht van alle vieringen en activiteiten:

6 maart                Familieviering in de Mariakerk 9:30 uur       
13 maart              Vastenproject voor kinderen in de Willibrordkerk 11:00 uur
20 maart             Vastenproject voor kinderen in de Willibrordkerk 11:00 uur
27 maart              Vastenproject voor kinderen in de Willibrordkerk 11:00 uur
3 april                   Vastenproject voor kinderen in de Willibrordkerk 11:00 uur
10 april                 Palmpasen Mariakerk 9:30 uur, Willibrordkerk 11:00 uur
15 april                 Kinderkruisweg in Mariakerk 13:00 uur
17 april                 Pasen Familieviering in de Mariakerk 9:30 uur

 

Email Image
Email Image

Palmzondag in beide kerken

Hosanna, hosanna!

Op zondag 10 april wordt in beide kerken Palmpasen gevierd. In de Mariakerk  om 9:30 uur, in de Willibrordkerk om 11:00 uur. Maak samen met jullie kinderen thuis een Palmpaaskruis en breng dit mee naar de kerk (zie de uitleg hieronder).

De kinderen gaan vanuit de kerk naar de kindernevendienst. Hier wordt uitgelegd wat de betekenis is van het Palmpaaskruis met al die kleuren, snoepjes, rozijntjes, mandarijntjes en eitjes.

Daarna wordt het verhaal over Jezus, die op een ezeltje Jeruzalem binnenkomt, verteld en met de kinderen gespeeld. De kinderen vormen dan een haag met hun Palmpaaskruizen om Jezus te begroeten: ‘Hosanna!’.

Ten slotte gaan we de Palmpaaskruizen nog een beetje mooier maken met een broodhaantje en een palmtakje.

Deze Palmpaaskruizen worden na afloop niet naar huis meegenomen, maar gebracht naar zieken en ouderen in de parochie die niet meer zo eenvoudig naar de kerk kunnen komen, en naar mensen die het afgelopen jaar een dierbare verloren hebben. Jullie krijgen hiervoor een adres, of gaan samen naar een zorghuis. Vertel alvast thuis aan de kinderen dat ze iets maken voor iemand anders, en waarom dat zo mooi is om te doen!

Terug in de kerk worden de kinderen en hun Palmpaaskruizen gezegend en lopen we in processie door de kerk.

Email Image
Email Image

Zo maak je een Palmpaaskruis

En je geeft dit aan iemand anders!

1. Een plat kruis maken

Neem twee houten latten of stokken. Eén stok van ongeveer 50 centimeter en eentje van ongeveer 30 centimeter lang. Afhankelijk van de grootte van het kind, kan de stok natuurlijk groter of kleiner worden gemaakt (bijvoorbeeld in de verhouding 60 centimeter en 40 centimeter, etc).

De langste lat (hoofdlat) ga je verticaal gebruiken, de kortste lat horizontaal. Met de kortste lat vorm je dus een kruis op de hoofdlat, door de korte lat ongeveer 2/3 van de onderkant, op de grote lat te bevestigen. Spijker of schroef de latten aan elkaar vast in de vorm van een kruis of bind de latten met touw stevig aan elkaar.

Sla tenslotte bovenop de top van het kruis in het midden een dikke spijker, waarop later het broodhaantje kan worden geprikt.

2. Het hout omwikkelen

Omwikkel de latten met gekleurd papier of lint, zodat je het hout niet meer ziet. Elke kleur die je kiest heeft een betekenis, dat gaan we ontdekken tijdens de kindernevendienst.

3. Het versieren van het kruis

Maak met een grote naald en stevig draad één of meerdere slingers van bijvoorbeeld pinda’s, rozijnen, eitjes, gekleurd snoep en gedroogd fruit. 12 pinda’s of snoepjes staan voor de 12 apostelen, 30 rozijnen staan voor de 30 zilverlingen waarvoor Judas Jezus verried. Eitjes staan voor het nieuwe leven en de grot die open breekt. Mandarijntjes staan voor de zure azijn die Jezus aan het kruis moest drinken. Het broodhaantje doet ons natuurlijk aan Petrus denken die de haan hoorde kraaien, maar ook aan de nieuwe dag die aanbreekt: Jezus die verrijst!

Hang de slinger(s) over en aan de horizontale stok van het kruis. Je kunt deze ook met punaises in het hout vastzetten.

Email Image
Email Image

Witte Donderdag

Tieners: live The Passion kijken op een groot scherm

Op 14 april is het Witte Donderdag, dan gaan we samen live op een groot scherm The Passion kijken.

Voorafgaand om 19:00 uur is in beide kerken de Witte Donderdagviering waar The Passion op gebaseerd is. Om 20:30 uur gaan we in onze tienerruimte in het Pastoraal Centrum te Vleuten kijken naar The Passion die dit jaar in Doetinchem plaatsvindt.

Email Image

Alle tieners in de parochie kunnen komen kijken, ook als je nog nooit naar de tienergroep gekomen bent.

Email Image
Email Image

Goede Vrijdag

Kinderkruisweg in de Mariakerk

Op vrijdag 15 april is er om 13.00 uur de kinderkruisweg in de Mariakerk te De Meern. We vertellen dan het verhaal van het lijden van Jezus en lopen langs de staties (schilderijen). De kinderen mogen bloemen en tekeningen meenemen om bij het kruis neer te leggen.

Dit is een heel indrukwekkende middag, geschikt voor alle kinderen en hun ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden. Het duurt ongeveer een half uurtje.

Voor vragen en informatie kun je contact opnemen met Margreet Anches [info@margreetanches.nl]

Email Image
Email Image

Misdienaar worden?

Drie nieuwe misdienaars stellen zich voor

Hallo, ik ben Chiara Pellegrini, ik ben 7 jaar oud en ik woon met Elisa, Tommaso, papa en mama in Vleuterweide.

Ik zit in groep 4 van de Zonnewereld en ik vind het heel erg leuk op school.  Mijn hobby’s zijn zwemmen, gymmen, lezen, verven en spelletjes doen. 

In juni doe ik mijn Eerste Heilige Communie, maar op 6 februari mocht ik al de eerste keer de mis dienen als misdienaar, samen met mijn papa die acoliet is. Ik vind het erg leuk om dit samen met hem te doen.

Email Image
Email Image

Ik ben Anselm van den Dool en ben 10 jaar. Ik heb twee studerende broers, één zus en mijn ouders, en we wonen in Vleuten; mijn beide opa’s en oma’s leven nog. Ik zit op de kathedrale koorschool in Utrecht, daar zingen we veel en dat vind ik leuk.

 

Ik doe aan judo en ik speel marimba. Sinds een half jaar ben ik misdienaar. Ik doe het graag want nadat ik in een viering gediend heb,  heb ik een fijn gevoel. Verder zijn er leuke uitjes die georganiseerd worden door Monique. En de andere misdienaars en acolieten zijn erg aardig.

______

Ik ben Eva Knoop en ben 9 jaar. Sinds februari 2022 ben ik misdienaar in de Willibrordkerk in Vleuten. Ik zit in groep 6 van de basisschool Op de Groene Alm.

 

Ik woon met mijn vader, moeder en zusje Sara in Parkwijk, Leidsche Rijn. Mijn hobby’s zijn knutselen, tennissen, dansen, lezen en tekenen. Ik ben misdienaar omdat ik het leuk vind om in de kerk te zijn en te helpen.

Email Image

Misdienaar zijn is heel leuk, belangrijk én bijzonder, want je helpt mee om de mis mooi te vieren. Je ziet alles wat er voor en achter het altaar gebeurt. Je mag zelf aangeven hoe vaak je wil misdienen, in ieder geval 1 keer per maand, maar dat kan ook vaker.

De misdienaars vormen samen een vriendengroepje en doen ook leuke dingen naast het misdienen. Eén keer per jaar gaan ze varen, als het bisdom een speciale Tarcisiusdag voor alle misdienaars organiseert doen ze mee, en om de maand hebben de misdienaars een spelletjesavond samen.

Wil je leren om misdienaar te worden? Neem dan contact op met Monique de Bruin en zr. Lúcia: [parochiesupportgroep@ziggo.nl]

Email Image

Paus Franciscus: Synodale weg

Samen onderweg

Momenteel zijn pastoor Peter Ambting en ik in gesprek met parochianen, van tieners tot senioren, over het wezen van ons persoonlijke geloof en onze kerk. Dit doen wij op de uitnodiging van paus Franciscus om in alle geledingen van de kerk na te denken over de synodale weg van de katholieke kerk, de pelgrimstocht die wij samen gaan. Synodaal betekent ook letterlijk ‘samen op weg’.

Deze gesprekken zijn een voorbereiding op een grote synode die in 2023 in Rome zal plaatsvinden en waar de ervaringen, gevoelens, bevindingen en inzichten van alle gelovigen overdacht en besproken worden. Paus Franciscus vraagt zich af: wat heeft Gods H. Geest ons te zeggen in deze tijd? Hij wil hiertoe in bijzonder luisteren naar jullie stemmen.

Als ik zijn vraag breed zou formulieren dan luidt deze: wat inspireert jou in de kerk en wat schuurt? Waarom voel jij je thuis in de kerk, en waar heb je juist moeite mee? Wat betekent de kerk (en het christelijk geloof) in jouw persoonlijke geloofsleven en in de maatschappij en cultuur waar je deel van uitmaakt? Waar zie je juist een afstand tussen jouw geloof en jouw kerk, of jouw kerk en jouw cultuur?

De Nederlandse bisschoppen hebben drie hoofdthema’s uitgekozen om te bespreken in de parochies:

Vieren: hoe inspireren gebed en vieringen, in bijzonder de Eucharistie, ons? Ik zou hieraan willen toevoegen: hoe kan letterlijke en innerlijke deelname aan de Eucharistie bevorderd en verdiept worden in onze kerk en parochie?

Medeverantwoordelijkheid voor missie: hoe worden alle leden van de kerk opgeroepen om het Evangelie kenbaar te maken in woord en daad? Ik zou hieraan willen toevoegen: voel jij je uitgenodigd om jouw talenten in te zetten voor kerk, wereld en de medemens? Voel jij je gezien, gehoord en gewaardeerd in de kerk en parochie?

Dialoog in kerk en samenleving: hoe verhoudt onze kerk zich met de cultuur waar wij deel van uitmaken? Hoe worden verschillen in visie, conflicten en problemen opgepakt? Ik zou hieraan willen toevoegen: heb je ideeën voor onze kerk en parochie in relatie met de Nederlandse samenleving? Wil je deze delen en misschien ook vormgeven?

In maart zal het pastoraal team een reflectie schrijven op alles wat wij gehoord hebben in deze gesprekken. Graag wil ik ook jullie gelegenheid geven om jullie gedachten, ervaringen en verlangens te delen met betrekking tot onze parochie en de katholieke kerk. Schrijf mij of nodig mij uit voor een gesprek in alle openheid en vrijheid: [saris@lichtvanchristus.nl]

Meer informatie is te vinden op deze website:
www.aartsbisdom.nl/home/nieuws/algemene-bisschoppensynode-2023

Email Image
Email Image

One-click Unsubscribe