Quickscan Open
De Quickscan Open is ontwikkeld als korte ingang op het eerdaags uit te brengen uitgebreide Scoremodel 'Hoe open bent u' voor archief- en informatiemanagers en collectiebeheerders. De quickscan is een eenvoudige tool met beperkte mogelijkheden. Doel is om kennis en daadkracht op een aantal thema's rond open toegang en open data te meten. In het Scoremodel besteden we daarnaast ook veel aandacht aan het geven van inzicht en aanbevelingen door verwijzingen naar achtergronden, instrumenten en documentatie. Het komt begin december op de website van Archief 2020 en op Pleio beschikbaar.

De online Quickscan Open (bètaversie) heeft 10 vragen. Ieder kan voor zich de vragen invullen.� Kunt u niet scoren op een vraag? Dan zijn er helaas geen punten… Bent u koploper en doet u daarnaast extra mooie dingen, bv. met actieve kennisdeling, transparantie en technische innovatie? Dan krijgt u ook een vlaggetje! U dient de scores wel zelf te noteren als u wilt weten hoe uw organisatie ervoor staat.

Als u vragen of opmerkingen heeft die de quickscan kunnen verbeteren, stuurt u dan een e-mail naar: info@archief2020.nl o.v.v. quickscanopen.
Sign in to Google to save your progress. Learn more
Vraag 1 Beleid
Actieve beschikbaarstelling biedt kansen voor hergebruik van open data en ontwikkeling van nieuwe instrumenten voor het publiek en voor nieuwe (economische) activiteit. Vraag: Hoe is het in uw organisatie gesteld met de kennis, resources en ambities als het gaat om open toegang en open data?
Clear selection
Wij zetten actief in op mentaliteitsverandering en verdienen een vlaggetje!
Vraag 2 Kosten
Organisaties hebben soms een verdienmodel dat een drempel lijkt voor vrij beschikbare open data. Beschikbaarstelling lijkt ook kosten met zich mee te brengen. Naar het vinden van baten en voordelen moet actief gezocht worden.   Vraag: Heeft uw organisatie een duidelijk beeld hoe het gesteld is met de kosten en baten van open data voor uw organisatie en van de voor- en nadelen?
Clear selection
Wij hebben de uitkomsten openbaar gemaakt! Wij zijn transparant, al zijn mogelijk de voordelen voor ons niet direkt zichtbaar.
Vraag 3 Inventarisatie
Het inventariseren welke informatie in aanmerking komt om beschikbaar te stellen voor hergebruik is een hele stap. Voor transparantie streeft de overheid naar een informatieregister waarin staat welke informatie zich waar bevindt en of deze open is of niet.  Vraag: Heeft uw organisatie in kaart gebracht welke data of datasets mogelijk als open data voor hergebruik beschikbaar gesteld kunnen worden (en welke niet) en wat u daarvoor nog moet regelen?
Clear selection
Het overzicht van onze datasets is openbaar en geeft aan welke open zijn voor hergebruik en welke niet!
Vraag 4 Standaarden
Er zijn veel soorten open standaarden in gebruik. Op de website Forum Standaardisatie vindt u er een aantal onder het principe 'pas toe, leg uit'. Voor gemeenten geeft KING een overzicht. Hieronder gaat het specifiek om standaarden voor archiefmateriaal. Vraag: Welke standaarden worden er in uw organisatie (of het beheersysteem) gebruikt? Er zijn meerdere antwoorden mogelijk. Elk aangevinkt vakje telt mee voor 25 punten.
Wij vragen onze leveranciers om open standaarden te gebruiken!
Vraag 5 Rechten
Is de data van uw instelling openbaar binnen de kaders van bestaande wetgeving? Er is veel (recente) wet- en regelgeving die van belang is, zoals Wob, Who, privacy- en auteursrecht en rechten van derden. Vraag: Is uw organisatie bekend met de juridische beperkingen op het aanwezige archief- en (overheids)materiaal? Weet u hoe men om moet gaan met (bijzondere) persoonsgegevens bij beschikbaarstelling voor (her)gebruik?
Clear selection
Wij geven duidelijk aan wat er wel/niet mogelijk is bij gebruik en hergebruik van onze data!
Vraag 6 Architectuur
Voor een open toegang en interoperabiliteit in een netwerk heeft u een goede infrastructuur nodig op basis van een standaard referentiearchitectuur.   Vraag: Heeft uw organisatie kennis van referentiearchitecturen en architectuurprincipes? Heeft uw organisatie een eigen architectuur ontwerp? Is er een beeld van de (technische) infrastructuur?
Clear selection
Wij hebben documentatie over onze architectuur en infrastructuur openbaar gemaakt!
Vraag 7 Vindbaar
Voor goede vindbaarheid voor publiek en onderzoeker is beschikbaarstellen van databases via de lokale studiezaal of de eigen website niet meer voldoende. Optimale toegang vraagt om vindbaarheid via algemene zoekmachine ( zoals bv. Google, Youtube e.a.), via brede open platforms en/of via geaggregeerde netwerken.   Vraag: Biedt uw organisatie (delen) van de collectie gestructureerd aan tot op het laagste ontsluitingsiveau (object/inventaris) via een platform of netwerk? En zijn deze gegevens vindbaar door algemene zoekmachines?
Clear selection
Onze data is vindbaar tot op het laagste ontsluitingsniveau door zoekmachines op het web!
Vraag 8 Bruikbaar
Voorwaarde voor open data is dat uw organisatie datasets beschikbaar heeft die machine leesbaar zijn, in een open formaat, die anderen vrij kunnen hergebruiken en downloaden naar hun eigen context.   Vraag: Heeft uw organisatie machine leesbare datasets beschikbaar in een open formaat die geschikt zijn voor hergebruik en downloaden?
Clear selection
Iedereen kan onze datasets downloaden zonder dat wij daar regie over hebben!
Vraag 9 Hergebruik
Uw organisatie publiceert data conform de principes van open overheid en open data. U beschrijft de datasets en geeft aan welke beperkingen mogelijk op het materiaal rusten. U biedt technische mogelijkheden aan voor hergebruik. U vermeldt uw datasets bij een centraal register zoals data.overheid.nl.
Clear selection
Wij organiseren dat onze data wordt gevonden en (her)gebruikt, door communicatie en beschikbaarheid op data.overheid.nl!
Vraag 10 Innovatie
Voor effiency, betrouwbaarheid en authenticiteit is het gebruik van permalinks (persistent identifiers/pid’s) voor alle soorten informatieobjecten aan te bevelen. Het voorkomt linkrot. Het maakt het (semantisch) koppelen of linken van data eenvoudiger. Voor linked data is een ander XML-format nodig dat RDF heet.  Vraag: maakt uw organisatie gebruik van persistent identifiers, heeft uw orgnaisatie data in RDF-formaat beschikbaar en/of biedt uw organisatie linked open data aan?
Clear selection
Met vijf sterren is de beker voor ons, maar we krijgen ook een vlaggetje omdat we onze kennis delen!
Wat is uw gemiddelde score? Hoeveel vlaggetjes heeft u verzameld?
Tel uw scores van de 10 vragen bij elkaar op en deel het resultaat door 10; dat geeft de gemiddelde score. In het dropdown menu selecteert u de beoordeling die hoort bij het gemiddelde puntenaantal.
Bij welke organisatie werkt u?
Clear selection
Heeft u feedback?
We horen het graag
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy